2020. január 11., szombat

Fogmosási technikák

Fogmosási technikák

Mint ahogy korábbi bejegyzéseinkben említettem, különböző fogkeféket különböző technikával érdemes és szükségszerű használni.

Az elektromos fogkefe


Az elektromos fogkefe használata könnyebb, így gyakran ajánlják ezeket a készülékeket nem túl jó kézügyességgel rendelkező embereknek, gyerekeknek, időseknek, mentális betegségekben szenvedőknek.

A készülék használatának egyszerűsége abban rejlik, hogy a fogkefe végzi a tisztító mozgást, a felhasználó pedig csak a megfelelő felszínekhez tartja azt. Így az elektromos fogkefét egyszerűen végig kell vezetni a fogív összes elérhető felszínén. Az alsó fogainknál az arcunk és ajkunk felől, a nyelvünk felől, a rágó felszíneken és a fogívünk mögött. Felső fogainknál az arcunk és ajkunk felől, a szájpadlásunk felől és a rágó felszíneken.A kézi fogkefeA kézi fogkefe egy egyszerűbb konstrukció, így ott a megfelelő fogmosási technikával biztosítjuk a maximális tisztító hatást. Külön módszer létezik gyerekeknek és felnőtteknek, hisz a gyermekek kézügyessége folyamatos fejlődése miatt a fiatal kor elején még az apró mozgások nehezebben kivitelezhetők (gondoljunk csak arra, hogy a rajzok is hogyan változnak ahogy nő csemeténk).

A gyermekek fogait 6-7 éves korig a szülő, gondozó mossa! Így biztosan megtisztul minden felszín. Ezután lehet javasolni a horizontális, súroló technikát, majd később a körkörös mozdulatokkal való fogmosást.

Ahogy azonban tinédzser korba lépünk, már megfelelő a kézügyességünk a lehető leguniverzálisabb technika elsajátításához. A már korábban említett módosított Bass módszer lényege, hogy a már megtanult, kis körkörös mozdulatokat kiegészíti egy új fogkefe tartással. 45 fokos szögben tartjuk a fog és az íny találkozásánál, a sörtéket az íny felé irányítva, így a legkisebb zugokban megbúvó lepedéket is el tudjuk távolítani a fogainkról és az ínyről is.

Megfelelő fogmosási technikával - és annak tökéletes kivitelezésével - a kézi fogkefe hatékonysága megegyezik az elektromos fogkefék hatékonyságával. Azonban, mint a rajzolás vagy sütés-főzés, ez is gyakorlást igényel, ezért érdemes, hogy félévente, a fogorvosi szűrések alkalmával kikérjük orvosunk véleményét a fogmosási technikánk hatásosságáról, és ha szükséges, ellenőrzés mellett, bemutató fogsorokon tudunk gyakorolni újra és újra.

Számos további fogmosási technika létezik, így a leguniverzálisabbat részleteztük. A további módszerekről fogorvosunk ad tájékoztatást, amennyiben egy kezelés vagy meglévő panasz miatt ez a módszer nem kivitelezhető, vagy nem elég hatékony.

A következő cikkben arról olvashattok, mikor és mennyi ideig érdemes fogat mosnunk.


Meditum Dental
Új mosoly születik

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése