2020. április 19., vasárnap

Jótanácsok az otthoni fogápoláshoz

Sajnos, mindannyiunk életét érinti a jelenleg kialakult járványhelyzet. Az alapellátó fogászati intézményekben csak sürgősségi ellátást nyújthatnak a fogorvosok, ezért számos kezelést sajnos el kell halasztani. Most különösen fontos odafigyelnünk a szájhigiénénkre. Összegyűjtöttünk Nektek néhány jótanácsot a #maradjotthon jegyében!


  1. Ha olyan munkánk van, hogy tudunk otthonról dolgozni, a napi rutinunk igencsak megváltozik. Nehezebb követni a napokat, a megszokott automatikus mozzanataink elmaradhatnak. Fontos, hogy semmiképp se hagyjuk ki a reggeli és az esti fogmosást ennek ellenére sem! Tartsuk be az ajánlott 2 perces időintervallumot!
  2. Alapvetően, ha van egy jó fogmosási technikánk, nem feltétlenül szükséges szájvizet használnunk, hiszen a plakkot a fogkefe és a fogkrém szépen el tudja távolítani. Azonban a fokozott stressz miatt, illetve a fogászati kontrollok hiányában érdemes beépíteni rutinunkba valamely márka szájöblítőjét. Fontos, hogy alkoholmentes változatot válasszunk, és feltétlenül csak fogmosás után használjuk azt, így még jobban csökkentve a szájüregben lévő baktériumok számát, visszaállítva a normál pH értéket is. A fogmosás elmaradásával azonban hamis tisztaságérzetet nyújthat, friss lehelletet hagyva maga után, úgy, hogy a plakk sajnos továbbra is ott csücsül fogainkon.
  3. Fordítsunk extra figyelmet a fogköztisztításra! A fogselyem használatát semmiképp se hanyagoljuk el, hiszen felnőtt embereknél tipikusan a fogak összefekvő részein alakul ki szuvasodás, mely könnyen megelőzhető fogselyem használatával!
  4. A megnyílt fogközöket (ha a fogaink között kisebb nagyobb rések vannak) tisztítsuk fogköztisztító kefével!
  5. Étkezés után nyugodtan rágózzunk, de figyeljünk oda rá, hogy mindenképpen cukormentes legyen a választott rágógumi.
  6. Váltsuk gyakrabban a fogkefénket! A szájüreg alapvetően is számos baktérium élőhelye, tavasszal pedig még több vírus és baktérium próbál bejutni a szervezetünkbe ezen a kapun. Jelenleg a Covid-19 járvány miatt is érdemes legalább havonta cserélni fogkeféinket, és hetente forró vízzel elöblíteni azokat.
  7. Vigyázzunk a szánkra, fogainkra, nyelvünkre! Ne ropogtassunk kemény dolgokat, ne vegyünk a szánkba éles, szúró dolgokat, ne rágjuk a körmünket és mindig fújjuk meg az ételt fogyasztás előtt! Sokan rendelünk most otthonra pizzát, amelyen a forró sajt csúnya égési sérülést okozhat a szájpadláson, mely ugyan idővel szépen tud gyógyulni, de igen fájdalmas.
  8. Fogyasszunk sok folyadékot, főnként vizet! Ez minden alkalommal szépen kiöblíti a szánkat. A cukros üdítőket most különösen fontos, hogy elkerüljük!
  9. Figyeld a nyelved! Sokszor a nyelvünk jelzi, hogy az egészségünk veszélyben van! Ha a megszokottól eltérő színű vagy felszínű lesz, kezdj el több folyadékot inni és figyelj az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ha pár nap alatt nem változik a helyzet, érdeklődj fogorvosodnál telefonon.
  10. Ne habozz! Ha komoly, nem szűnő fájdalmad van, duzzadt az arcod, nyelési nehezítettséged van, ne habozz segítséget kérni! A legjobb eljárás, ha először telefonon érdeklődsz a fogorvosodnál. Gyakran tudunk telefonon (messengeren, emailben) tanácsot, adni, és azt is könnyebben el tudjuk dönteni, szükséges-e sürgős beavatkozás illetve mekkora kockázattal jár ez a páciens és az egészségügyi személyzet részére. Keressetek minket is bizalommal, igyekszünk segíteni és válaszokat adni telefonon, messengeren, emailben is!

Reméljük, hogy mindenki felelősségteljesen tudja kezelni a kialakult helyzetet. Fontos, hogy most nem csak magunkra kell vigyáznunk, hanem másokra is. Igyekezzünk maszkot és esetleg kesztyűt viselni, figyeljük oda, mit fogunk meg, használjunk kézfertőtlenítőt és mossunk a lehető legtöbbször kezet! Tartsuk a megfelelő távolságot, ha el kell hagynunk otthonunkat, és törekedjünk ezen alkalmakat minél jobban csökkenteni!

Maradj otthon, és vigyázz ezzel magadra és másokra is!

Meditum Dental
📍 1027 Budapest, Margit körút 38/A
📱 +36 20 403 8968
👉 https://meditumdental.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése